Quiz

Test your understanding of key chapter concepts by working through this quiz. You can check your answer by clicking on the arrow to the right or on what you think the correct answer is.  The correct answer will then be revealed for that question. 

1. The liver is located in the

  1. upper right quadrant
  2. upper left quadrant
  3. lower right quadrant
  4. lower left quadrant

Answer: 

a. upper right quadrant

2. Digested foods are absorbed from the gastrointestinal tract and transported to the liver by the

  1. gastrointestinal system
  2. cardiovascular system
  3. portal system
  4. respiratory system

Answer: 

c. portal system

3. The formation of glycogen from monosaccharides in the liver is called

  1. glucogenesis
  2. glycogenesis
  3. glycogenolysis
  4. gluconeogenesis

Answer: 

b. glycogenesis

4. The liver acts on ingested drugs/chemicals to 

  1. activate them
  2. deactivate them
  3. cause no change in them
  4. all of the above 

Answer: 

d. all of the above

5. Circulating blood level of acute phase proteins is raised during

  1. inflammation
  2. cancers
  3. diabetes mellitus
  4. raised blood pressure

Answer

a. inflammation

6. 38,900 joules of adenosine triphosphate  are released from 1 gram of

  1. carbohydrate
  2. fat
  3. protein
  4. energy

Answer: 

b. fat

7. Homeostatic levels of circulating blood glucose, in a healthy adult, range from

  1. 6 to 12 mmol/L
  2. 12 to 16 mmol/L
  3. 4 to 6 mmol/L
  4. 16 to 30 mmol/L

Answer: 

c. 4 to 6 mmol/L

8. Physiological catalysts which accelerate chemical reactions are called

  1. monosaccharides
  2. neurotransmitters
  3. enzymes
  4. triglycerides

Answer: 

c. enzymes

9. How many more carbon atoms does progesterone have compared to testosterone?

  1. 3
  2. 6
  3. 9
  4. 12

Answer: 

a. 3

10. The most common precursor molecule required for the formation of healthy steriods is

  1. amino acids
  2. fatty acids
  3. glucose
  4. cholesterol

Answer: 

d. cholesterol