Quiz

Test your understanding of key chapter concepts by working through this quiz. You can check your answer by clicking on the arrow to the right or on what you think the correct answer is.  The correct answer will then be revealed for that question. 

1. These provide the cells with essential chemical substances for the maintenance of normal cellular functions

  1. medicines
  2. nutrients
  3. hormones
  4. electrolytes

Answer: 

b. nutrients

2. Which of these is not a macronutrient?

  1. vitamin
  2. water
  3. carbohydrate
  4. protein

Answer:

a. vitamin

3. As a person-centred nurse you would advise a person to reduce their chances of developing atheromatous plaque in their arterial walls by advising him/her to

  1. do more exercise and to stop smoking
  2. make more healthy eating choices
  3. reduce saturated fat intake from their diet
  4. all of the above

Answer:

d. all of the above

4. This vitamin is partly produced by the gut microbiome and essential for normal blood clotting

  1. A
  2. B
  3. C
  4. K

Answer: 

d. K

5. Peristalsis occurs in the

  1. serous layer
  2. submucosa layer
  3. muscular layer
  4. serosa layer

Answer: 

c. muscular layer

6. Churning or mechanical digestion, occurs in the

  1. mouth
  2. stomach
  3. duodenum
  4. ​small intestine

Answer: 

b. stomach

7. The digestive enzymes that break down polysaccharides into di- and monosaccharides are called

  1. lipases
  2. proteases
  3. amylases
  4. ribonuclease

Answer: 

c. amylases

8. This hormone decreases appetite

  1. ghrelin
  2. orexins
  3. neuropeptide Y
  4. leptin

Answer: 

d. leptin

9. The taste and pleasure derived from eating are key motivators of appetite that are influenced by the

  1. stomach
  2. intestines
  3. limbic system
  4. ​hydrochloric acid

Answer: 

c. limbic system

10. Ruel and Alderman (2013) warned that nutritional deficits during this critical period of brain and growth development is associated with increased mortality and morbidity

  1. childhood
  2. adulthood
  3. elderly
  4. from birth to 2.7 years

Answer: 

d. from birth to 2.7 years