Quiz

Test your understanding of key chapter concepts by working through this quiz. You can check your answer by clicking on the arrow to the right or on what you think the correct answer is. The correct answer will then be revealed for that question. 

1. This is not usually known as a type of sensation

  1. vision
  2. taste
  3. intuition
  4. smell

Answer: 

c. intuition

2. These shade the eyes, prevent interference from external stimuli and protect the eyes from physical injury

  1. eyebrows
  2. lacrimal glands
  3. conjunctiva
  4. palpebrae

Answer: 

d. palpebrae

3. This organ of the gastrointestinal system does not have taste receptors

  1. tongue
  2. cheeks
  3. soft palate
  4. stomach

Answer: 

d. stomach

4. Sound is sensed and interpreted in the

  1. external ear
  2. middle ear
  3. brain
  4. internal ear

Answer: 

c. brain

5. The possible reasons why an elderly person may not be wearing his hearing aid are

  1. it does not make a difference to his hearing
  2. it makes too much noise
  3. it is uncomfortable
  4. all of the above

Answer:

d. all of the above

6. Descending inhibitory nerves from the central nervous system to the periphery can prevent ascending pain impulse, in the dorsal horn, from being experienced in the brain. This is called pain impulse

  1. transduction
  2. transmission
  3. modulation
  4. perception

Answer: 

c. modulation

 

7. Pain impulses are transmitted to the brain via conducting neurons called

  1. A-beta fibres
  2. C fibres
  3. A-delta fibres
  4. all of the above

Answer: 

d. all of the above

8. Naloxone, a chemical that blocks the action of painkillers such as morphine, is a/an

  1. agonist
  2. superagonist
  3. partial agonist
  4. antagonist

answer: 

d. antagonist

9. Characteristics of an image sensation are transmitted from the eyes to the brain via the

  1. auditory nerve
  2. gustatory nerve
  3. optic nerve
  4. cochlear nerve

Answer: 

c. optic nerve

10. As a nurse, you are caring for an older person who has a stroke in the right hemisphere of his brain. Has he lost sensation in his

  1. right arm and right hand?
  2. left arm and left hand?
  3. right and left legs?
  4. left arm, left hand and left leg

Answer: 

d. left arm, left hand and left leg