Quiz

Test your understanding of key chapter concepts by working through this quiz. You can check your answer by clicking on the arrow to the right or on what you think the correct answer is.  The correct answer will then be revealed for that question. 

1. The central nervous system consists of the

  1. brain and spinal cord
  2. spinal nerves only
  3. brain stem and the cerebellum
  4. cerebrum and the spinal column

Answer: 

a. brain and spinal cord

2. Which is not a function of the cerebrospinal fluid?

  1. It protects the central nervous system
  2. It cushions the brain
  3. It fills the subarachnoid space
  4. It increases pressure at the base of the brain

Answer: 

d. It increases pressure at the base of the brain

3. What is the primary purpose of the spinal cord?

  1. To facilitate the communication between the two hemispheres
  2. To produce hormones and neurotransmitters
  3. To transmit electrical signals between the brain and the rest of the body
  4. To transmit electrical signals around the brain

Answer: 

c. To transmit electrical signals between the brain and the rest of the body

4. What is the purpose of the blood–brain barrier?

  1. It protects the peripheral nervous system
  2. It provides another layer of CSF
  3. It transmits electrical signals between neurons
  4. It supplies nutrients while preventing hazardous chemicals from reaching the brain

Answer: 

d. It supplies nutrients while preventing hazardous chemicals from reaching the brain

 

5. Neurotransmitters are

  1. electrical impulses
  2. found only in neurons with myelin sheaths
  3. signal molecules released at synapses
  4. produced by muscles

Answer: 

c. signal molecules released at synapses

6. The difference in voltage between the inside and outside of a resting cell is called

  1. depolarisation
  2. repolarisation
  3. resting potential
  4. action potential

Answer: 

c. resting potential

7. Heart rate is influenced by the cardiac centre in the

  1. cerebellum
  2. medulla oblongata
  3. cerebral cortex
  4. thalamus

Answer: 

b. medulla oblongata

8. Which one of the followings is a function of the parasympathetic nervous system?

  1. stimulates oil and sweat glands in the skin
  2. pupil constriction
  3. acceleration of heart beat
  4. contraction of hair muscles

Answer: 

b. pupil constriction

9. The hypothalamus and thalamus are in the

  1. cerebellum
  2. cerebrum
  3. limbic system
  4. diencephalon

Answer: 

d. diencephalon

10. An action potential is produced when positive and negative charges on outside and the inside of the axon membrane are reversed because

  1. all potassium ions leave the axon
  2. more potassium ions enter the axon as compared to sodium ions leaving it
  3. more sodium ions enter the axon as compared to potassium ions leaving it
  4. all sodium ions enter the axon

Answer: 

c. more sodium ions enter the axon as compared to potassium ions leaving it