Quiz

Test your understanding of key chapter concepts by working through this quiz. You can check your answer by clicking on the arrow to the right or on what you think the correct answer is.  The correct answer will then be revealed for that question.

1. The human body has more

  1. cells than bacteria
  2. cells than viruses
  3. viruses than bacteria
  4. bacteria than viruses

Answer: 

c. viruses than bacteria

2. These pathogens cannot multiply outside a host

  1. bacteria
  2. protozoa
  3. viruses
  4. fungi

Answer: 

c. viruses

3. Round, rod, curved and spiral are terms used for describing characteristics of

  1. bacteria
  2. viruses
  3. fungi
  4. protozoa

Answer: 

a. bacteria

4. Movement of bacteria is facilitated by the presence of

  1. protective capsules
  2. flagella
  3. spores
  4. different shapes

Answer: 

b. flagella

5. The balance between bacterial growth and death is termed

  1. stationary phase
  2. log phase
  3. death phase
  4. lag phase

Answer: 

a. stationary phase

6. These are eukaryotes, but not plants or animals

  1. viruses
  2. protozoa
  3. bacteria
  4. fungi

Answer: 

d. fungi

7. There are more microbiota here than anywhere else in the gastrointestinal tract

  1. stomach
  2. mouth
  3. intestine
  4. colon

Answer: 

d. colon

8. Antibiotic resistance in humans is primarily due to

  1. lack of adequate availability of antibiotics
  2. poor quality of antibiotics
  3. overprescribing of antibiotics
  4. refusal of doctors to prescribe antibiotics

Answer: 

c. overprescribing of antibiotics

9. Methicillin resistant Staphylococcus aureus (MRSA) is a type of

  1. virus
  2. fungus
  3. bacterium
  4. protozoon

Answer: 

c. bacterium

10. Protection against vaginal infections from commensals is lowest during

  1. childhood
  2. pubertal years
  3. reproductive years
  4. post-menopausal years

Answer: 

d. post-menopausal years