Quiz

Test your understanding of key chapter concepts by working through this quiz. You can check your answer by clicking on the arrow to the right or on what you think the correct answer is.  The correct answer will then be revealed for that question.  

1. The number of chromosomes pairs in human cells is 

  1. 23
  2. 43
  3. 53
  4. 63

Answer: 

a. 23

2. The number of genes present in human cells are

  1. 100–200
  2. 1,000–2,000
  3. 20,000–30,000
  4. 30,000–50,000

Answer: 

c. 20,000–30,000

3. The codes for making a protein come from

  1. chromosomes
  2. centromeres
  3. genes
  4. deoxyribonucleic acids

Answer: 

c. genes

4. Gametes have half the number of chromosomes and therefore are

  1. haploid
  2. diploid
  3. triploid
  4. none of the above

Answer: 

a. haploid

5. The phenotype (physical characteristic) is due to the presence of a gene which is

  1. recessive
  2. dominant
  3. dormant
  4. junk

Answer: 

b. dominant

6. Physical characteristics are passed from parents to offspring by patterns of

  1. dominant, recessive and X-linked
  2. heterozygote, homozygote and zygote
  3. telomerase, telomere and protease
  4. haploid, diploid and aneuploidy

Answer: 

a. dominant, recessive and X-linked

7. If both parents are carriers of a recessive genetic disorder, what possible percentage risk do they have of having baby with the same disorder?

  1. 25%
  2. 50%
  3. 75%
  4. 100%

Answer: 

a. 25%

8. The processes of methylation, histone modification and post-transcriptional gene regulation are part of

  1. transcription
  2. translation
  3. epigenetic
  4. transgenic

Answer: 

c. epigenetic

9. Children inherit haemophilia from parents through

  1. dominant genes
  2. recessive genes
  3. X-linked genes
  4. mitochondrial genes

Answer: 

c. X-linked genes

10. Two children, born from the same parents, who look identical are called

  1. zygotic twins
  2. monozygotic twins
  3. dizygotic twins
  4. trizygotic twins

Answer: 

b. monozygotic twins