Quiz

Test your understanding of key chapter concepts by working through this quiz. You can check your answer by clicking on the arrow to the right or on what you think the correct answer is.  The correct answer will then be revealed for that question. 

1.Chromosomes are located in the

  1. cytosol
  2. endoplasmic reticulum
  3. genes
  4. nucleus

 Answer: 

d. nucleus

2. A cell with a large number of mitochondria is expected to

  1. make a lot of adenosine triphosphate
  2. secrete a lot of proteins
  3. move actively
  4. perform photosynthesis

Answer:

a. make a lot of adenosine triphosphate

3. The cell membrane acts as a protective layer and is located around the

  1. cell
  2. ribosome
  3. mitochondria
  4. nucleus

Answer: 

a. cell

4. Gametes (oocytes and spermatozoa) divide by a process called

  1. mitosis
  2. meiosis
  3. exocytosis
  4. endocytosis

Answer: 

b. meiosis

5. Osmosis is defined as the movement of water from a

  1. low concentration of solute to a high concentration of solute
  2. equal concentration of solute on both sides
  3. high concentration of solute to low concentration of solute
  4. none of the above

Answer: 

a. low concentration of solute to a high concentration of solute

6. The ‘blueprint’ and ‘building codes’ for creating new proteins are located in the 

  1. ribonucleic acids
  2. deoxyribonucleic acids
  3. ribosome
  4. mitochondria

Answer: 

b. deoxyribonucleic acids

7. The intracellular organelle that refines, packages and exports proteins is the

  1. lysosome
  2. gene
  3. endoplasmic reticulum
  4. Golgi body

Answer: 

d. Golgi body

8. All the cell functions are controlled by the

  1. plasma membrane
  2. nucleus
  3. cytosol
  4. mitochondria 

Answer: 

b. nucleus

9. Nucleotides are paired by 

  1. carbon bonds
  2. hydrogen bonds
  3. oxygen bonds
  4. sodium bonds

Answer: 

b. hydrogen bonds

10. This tissue lines the inside of internal organs

  1. muscle
  2. nervous
  3. bone
  4. epithelial

Answer: 

d. epithelial