Quiz

Test your understanding of key chapter concepts by working through this quiz. You can check your answer by clicking on the arrow to the right or on what you think the correct answer is.  The correct answer will then be revealed for that question. 
 

1. Embryogenesis refers to growth and development in the

  1. foetus
  2. neonate
  3. child
  4. adult

Answer: 

a. foetus

2. At birth, the respiratory and cardiovascular systems undergo the following changes, except

  1. the septum closes
  2. blood flow in the pulmonary veins increases
  3. blood pressure in the left atrium rises above that in right atrium
  4. blood continues to flow between the right and left atria

Answer: 

d. blood continues to flow between the right and left atria

3. The circadian rhythm is also known as the

  1. monthly light cycle
  2. seasonal light cycle
  3. day–night light cycle
  4. annual light cycle

Answer: 

c. day–night light cycle

4. Between the ages of 10 and 14 years, which of these tissues/organs reach their maximum growth potential?

  1. reproductive organs
  2. most visceral organs
  3. brain and head
  4. lymphoid tissues

Answer: 

d. lymphoid tissues

5. Functional reproductive capacity and development of secondary sexual characteristics begin during

  1. foetal development
  2. puberty
  3. adulthood
  4. post-menopause

Answer: 

b. puberty

6. The period when a person may experience good health, a career, marriage, children, and/or financial independence resulting from financial success are associated with

  1. pre-adulthood (12–19 years)
  2. early adulthood (20–40 years)
  3. middle adulthood (41–65 years)
  4. late adulthood (66 years and above)

Answer: 

b. early adulthood (20–40 years)

7. This female hormone is severely reduced or stopped, causing loss of calcium from bones in the 45–55 age group

  1. progesterone
  2. oestrogen
  3. testosterone
  4. oxytocin

Answer: 

b. oestrogen

8. The rate of ageing may be influenced by

  1. physical and mental activity
  2. genetic makeup
  3. environmental conditions
  4. all of the above

Answer: 

d. all of the above

9. According to Zizza et al. (2009), which is not one of the three subgroups associated with older adults?

  1. pre-young old
  2. young-old
  3. middle-old
  4. oldest-old 

Answer: 

a. pre-young old

10. Which of these statements are correct about apoptosis (programmed cell death)

  1. it is a genetically regulated form of cell death
  2. it has a healthy role in biological processes, e.g. embryogenesis and ageing
  3. medical treatments, e.g. non-steroidal anti-inflammatories and anticancer treatments, act through apoptosis
  4. all of the above

Answer: 

d. all of the above