Quiz

Test your understanding of key chapter concepts by working through this quiz. You can check your answer by clicking on the arrow to the right or on what you think the correct answer is.  The correct answer will then be revealed for that question. 
 

1. Which organ contains thousands of oocytes?

  1. ovaries
  2. vagina
  3. cervix
  4. uterus

Answer: 

a. ovaries

2. Where does a baby (foetus) grow and develop inside of the mother?

  1. uterine tube
  2. uterus
  3. stomach
  4. ovaries

Answer: 

b. uterus

3. Where does the sperm cell fertilise an egg cell inside of the female’s body?

  1. penis
  2. vagina
  3. uterus
  4. uterine tube

Answer: 

d. uterine tube

4. When parts of the endometrium break away and slowly flow from the vagina over a period of 3 to 8 days it is called

  1. ovulation
  2. menstruation
  3. fertilisation
  4. maturation

Answer: 

b. mensuration

5. Raised level of this hormone in urine indicates a woman is pregnant

  1. oestrogen
  2. progesterone
  3. human chorionic gonadotrophin
  4. vas deferens

Answer: 

a. oestrogen

6. The period of about six weeks after birth is termed

  1. first trimester
  2. second trimester
  3. puerperium
  4. third trimester

Answer: 

c. puerperium

7. The hormone which is raised during labour and contracts the myometrium during parturition is

  1. oxytocin
  2. oestrogen
  3. progesterone
  4. testosterone

Answer: 

a. oxytocin

8. Ovulation is caused by which hormone?

  1. follicular stimulating hormone
  2. progesterone
  3. oestrogen
  4. luteinising hormone

Answer: 

a. follicular stimulating hormone

9. What is the name of the vesicle at the tip of a sperm cell that contains enzymes that will help the sperm cell penetrate an egg cell it encounters?

  1. scrotum
  2. chorion
  3. Sertoli cell
  4. acrosome

Answer: 

d. acrosome

10. The correct sequence of sexual response is

  1. orgasm, excitement, resolution, plateau
  2. orgasm, resolution, plateau, arousal
  3. arousal, plateau, orgasm, resolution
  4. plateau, orgasm, resolution, excitement, arousal

Answer: 

c. arousal, plateau, orgasm, resolution