Quiz

Test your understanding of key chapter concepts by working through this quiz. You can check your answer by clicking on the arrow to the right or on what you think the correct answer is.  The correct answer will then be revealed for that question. 
 

1. How many bones are there in the average person’s body?

  1. 106
  2. 206
  3. 306
  4. 406

Answer: 

b. 206

2. The skeletal system is made up of

  1. bones, joints, cartilages and tendons
  2. muscles and bones
  3. ribs, heart and lungs
  4. bones, heart and lungs

Answer: 

a. bones, joints, cartilages and tendons

3. Which of the following statements is incorrect?

  1. bone is where most blood cells are made
  2. bone serves as a storehouse for various minerals
  3. bone is a dry and non-living supporting structure
  4. bone protects and supports the body and its organs

Answer: 

c. bone is a dry and non-living supporting structure

4. This bone protects the brain

  1. calcium
  2. cerebrum
  3. cranium
  4. cerebellum

Answer: 

c. cranium

5. The rib cage

  1. protects the stomach
  2. protects the spinal cord
  3. protects the heart and lungs
  4. provides attachment for the lungs

Answer: 

c. protects the heart and lungs     

6. What makes bones so strong?

  1. silica
  2. cartilage
  3. bone marrow
  4. calcium and phosphorus

Answer: 

d. calcium and phosphorus

7. The difference between cartilage and bone is

  1. bone is rubbery, and cartilage is firm
  2. bone is firm, and cartilage is rubbery
  3. bone is a more primitive tissue than cartilage
  4. bone is inside the body, and cartilage is outside

Answer: 

b. bone is firm, and cartilage is rubbery

8. The hollow space in the middle of bones is filled with

  1. compact bone cells
  2. blood cells
  3. cancellous bone cells
  4. connective cells

Answer:

b. blood cells

9. A joint is a

  1. hinge
  2. ball-and-socket
  3. where two bones meet
  4. where tendons meet

Answer: 

c. where two bones meet

10. The myocardium is made up of

  1. smooth muscles
  2. skeletal muscles
  3. cardiac muscles
  4. tendons and cartilage

Answer: 

c. cardiac muscles