Quiz

Test your understanding of key chapter concepts by working through this quiz. You can check your answer by clicking on the arrow to the right or on what you think the correct answer is.  The correct answer will then be revealed for that question. 
 

1. The innermost layer of the skin is the

  1. epidermis
  2. hypodermis
  3. dermis
  4. stratum lucidum

Answer: 

b. hypodermis

2. Collecting substances to provide structural and biochemical support to skin cells is performed by

  1. macrophages
  2. adipocytes
  3. sensory receptors
  4. fibroblasts

Answer: 

d. fibroblasts

3. Sebum, an oily substance that softens and lubricates the skin is produced by

  1. hair
  2. sebaceous glands
  3. sweat glands
  4. nails

Answer: 

b. sebaceous glands

4. The enzyme that governs the lifespan of ageing skin cells is called

  1. protease
  2. lipase
  3. amylase
  4. telomerase

Answer: 

d. telomerase

5. The process whereby a wound is intentionally kept open to allow an infection to resolve is called

  1. primary
  2. secondary
  3. tertiary
  4. none of the above

Answer:

c. tertiary

6. The control centre for the regulation of the body’s temperature is located in the

  1. thalamus
  2. medulla oblongata
  3. skin
  4. hypothalamus

Answer: 

d. hypothalamus

7. A systemic infection will cause

  1. hypothermia
  2. hyperthermia
  3. hypotonia
  4. hypertonia

Answer: 

b. hyperthermia

8. During thermoregulation, the body’s skeletal muscles act as

  1. receptors
  2. a control centre
  3. effectors
  4. stimuli

Answer: 

c. effectors

9. The process whereby the body loses heat as a result of contact with a colder surface is called

  1. evaporation
  2. radiation
  3. conduction
  4. convection

Answer: 

c. conduction

10. Older people have a reduced ability to generate heat as a result of

  1. higher body mass
  2. better mobility
  3. physical and cognitive improvement
  4. lowered shivering response

Answer: 

d. lowered shivering response