Quiz

Test your understanding of key chapter concepts by working through this quiz. You can check your answer by clicking on the arrow to the right or on what you think the correct answer is.  The correct answer will then be revealed for that question.
 

1. A systematic defence against antigens initiated by lymphocytes is called

  1. a cross-reaction
  2. inflammation
  3. septicaemia
  4. an immune response

Answer: 

d. an immune response

2. The complement system is responsible for

  1. production of pain
  2. increased extracellular fluid volume
  3. destruction of microorganisms
  4. blood clotting

Answer: 

c. destruction of microorganisms

3. Antibodies are produced by

  1. macrophages
  2. helper T-lymphocytes
  3. memory B-lymphocytes
  4. plasma cells

Answer: 

d. plasma cells

4. Which cells of the innate immune system stimulate specific response from the adaptive immune response?

  1. macrophages
  2. cytotoxic T-lymphocytes
  3. helper T-lymphocytes
  4. memory T-lymphocytes

Answer: 

a. macrophages

5. Which T-lymphocytes activate B-cell response?

  1. helper T-cells
  2. cytotoxic T-cells
  3. memory T-cells
  4. suppressor T-cells

Answer: 

a. helper T-cells

6. T-lymphocytes mature in ………… ; and B-lymphocytes mature in …………

  1. yellow bone marrow; red bone marrow
  2. thyroid follicles; bone marrow
  3. bone marrow; thymus gland
  4. thymus gland; bone marrow

Answer: 

d. thymus gland; bone marrow

7. The chemical signals secreted by helper T-lymphocytes to activate other immune cells are

  1. cytokines
  2. antibodies
  3. immunoglobulins
  4. histamines

Answer: 

a. cytokines

8. The level of this antibody is raised in allergic reactions

  1. IgM
  2. IgG
  3. IgA
  4. IgE

Answer: 

d. IgE

9. Human illnesses resulting in the body attacking its own tissues are called

  1. antibody diseases
  2. autoimmune diseases
  3. allergic reactions
  4. infectious diseases

Answer: 

b. autoimmune diseases

10. Substances that are injected containing an antigen to stimulate the immune system to respond are called

  1. vaccines
  2. medications
  3. immunoglobulins
  4. mast cells

Answer: 

a. vaccines