Quiz

Test your understanding of key chapter concepts by working through this quiz. You can check your answer by clicking on the arrow to the right or on what you think the correct answer is.  The correct answer will then be revealed for that question.
 

1. The cardiac muscle of the heart is the

  1. endocardium
  2. pericardium
  3. myocardium
  4. epicardium

Answer: 

c. myocardium

2. The blood vessels leaving with venous blood from the right ventricle to the lungs are the

  1. pulmonary arteries
  2. aorta
  3. vena cava
  4. pulmonary veins

Answer: 

a. pulmonary arteries

3. This innermost layer of blood vessels keep the inner surfaces smooth to prevent deep vein thrombosis

  1. tunica adventitia
  2. tunica media
  3. tunica intima
  4. none of the above

Answer: 

c. tunica intima

4. These are not types of blood cells

  1. leucocytes
  2. erythrocytes
  3. thrombocytes
  4. myocytes

Answer: 

d. myocytes

5. What percentage of the UK population are universal donors of blood based on blood group?

  1. 42%
  2. 10%
  3. 4%
  4. 44%

Answer: 

d. 44%

6. Lymphocytes are involved in the body’s defence mechanism and are comprised of

  1. natural killer cells
  2. T-cells
  3. B-cells
  4. all of the above

Answer: 

d. all of the above

7. The brain controls the heart rate by sending neural messages to the sinoatrial node which is located in the

  1. right ventricle
  2. right atrium
  3. left ventricle
  4. left atrium

Answer: 

b. right atrium

8. The electrocardiogram is a test by which it is possible to

  1. measure the time of each part of the conduction cycle
  2. calculate the heart rate/minute
  3. detect some abnormalities in the heart
  4. all of the above

Answer: 

d. all of the above

9. The amount of blood ejected from the left ventricle over a minute can be calculated if information about the following is available

  1. stroke volume and heart rate
  2. stroke volume and circulating blood volume
  3. heart rate and the fluid volume drunk on the day
  4. circulating blood volume and the fluid volume drunk on the day

Answer: 

a. stroke volume and heart rate

10. The blood pressure can be measured using a

  1. thermometer
  2. spirometer
  3. sphygmomanometer
  4. barometer

Answer: 

c. sphygmomanometer