Quiz

Test your understanding of key chapter concepts by working through this quiz. You can check your answer by clicking on the arrow to the right or on what you think the correct answer is.  The correct answer will then be revealed for that question.
 

1. Which structure carries urine from the kidneys to the bladder?

  1. urethra
  2. ureter
  3. bladder
  4. nephron

Answer: 

b. ureter

2. When substances move from the tubule into the surrounding afferent arteriole, this is known as

  1. filtration
  2. tubular secretion
  3. re-absorption
  4. excretion

Answer: 

c. re-absorption

3. The hormone secreted by the hypothalamus to increase fluid re-absorption is

  1. aldosterone
  2. antidiuretic hormone
  3. renin
  4. angiotensin 

Answer: 

b. antidiuretic hormone

4. The blood vessel which carries blood to the glomerulus is the

  1. renal artery
  2. renal vein
  3. peritubular capillaries
  4. afferent arteriole

Answer: 

a. renal artery

5. More urine is passed in winter than in summer because of

  1. increased production of aldosterone
  2. decreased production of anti-diuretic hormones
  3. decreased renal function
  4. increased sweating

Answer: 

d. increased sweating

6. Which of the following structures facilitates easy passage of small molecules from blood to the glomerular capsule?

  1. loop of Henle
  2. peritubular capillaries
  3. distal tubule
  4. glomerulus

Answer: 

d. glomerulus

7. What may happen if the receptors in the bladder muscle wall do not work normally?

  1. there will be no micturition
  2. urine will not collect in the bladder
  3. urine will continue to collect in the bladder
  4. urination will continue as normal

Answer: 

d. urination will continue as normal

8. The basic unit of the renal system is the

  1. neuron
  2. nephron
  3. cortex
  4. medulla

Answer: 

a. neuron

9. The centre of the kidney where urine collects before leaving the kidneys is the

  1. pelvis
  2. glomerulus
  3. proximal tubule
  4. distal tubule

Answer: 

a. pelvis

10. This electrolyte is most abundant in the extracellular fluid

  1. sodium
  2. potassium
  3. calcium
  4. magnesium

Answer: 

c. calcium