Quiz

Test your understanding of key chapter concepts by working through this quiz. You can check your answer by clicking on the arrow to the right or on what you think the correct answer is.  The correct answer will then be revealed for that question.  

1. This system protects and repels invasion by microorganisms of the

  1. nervous system
  2. musculoskeletal system
  3. cardiovascular system
  4. immune system

Answer:

d. immune system

2. A person, animal or system maintains its functional parameters within a normal range of values through

  1. homeostasis
  2. haematemesis
  3. haemoptesis
  4. haemoglobin    

Answer: 

a. homeostasis

3. Instructions from the control centre in the brain for target organs are carried by

  1. sensory nerves
  2. motor nerves
  3. brain
  4. pathways 

Answer:

b. motor nerves

4The volume of fluid in the body is maintained within normal ranges by the

  1. cardiovascular system
  2. gastrointestinal system
  3. respiratory system
  4. renal system

Answer: 

d. renal system

5In a feedback system, temperature is the

  1. receptor
  2. control centre
  3. stimulus
  4. target organ 

Answer: 

c. stimulus

6. The two critical systems of the body involved in homeostasis are

  1. cardiovascular and respiratory systems
  2. nervous and endocrine systems
  3. nervous and gastrointestinal systems
  4. endocrine and respiratory systems

Answer: 

b. nervous and endocrine systems

7. Hormones are secreted by

  1. endocrine glands
  2. neurones
  3. control centres
  4. receptors

Answer: 

a. endocrine glands

8. Temperature control is an example of

  1. positive feedback
  2. negative feedback
  3. feedforward
  4. feedbackward

Answer: 

b. negative feedback

9. In positive feedback, the second stimulus

  1. decreases the first stimulus
  2. re-inforces the first one
  3. is same as the first one
  4. none of the above

Answer: 

b. re-inforces the first one

10. Which of the following is not a method used in maintaining homeostasis in the body?

  1.  neuronal actions
  2.  negative feedback loops
  3.  blood glucose actions
  4.  positive feedback loops

Answer: 

a. neuronal actions